opc_loader
Bedrijfsvakantie: wij zijn gesloten van 29-7-2024 t/m 9-8-2024. Orders worden verzonden t/m donderdag 25-7-2024.

Wateroplosbaar filament

Bij het 3D-printen van complexe objecten ontkomt u er vaak niet aan om ondersteuningsconstructies te printen. Indien u een 3D-printer heeft met 1 printkop, dan worden de ondersteuningsconstructies (ook wel support genoemd) geprint met hetzelfde materiaal als waarmee u uw object aan het 3D-printen bent. Hoewel dit vaak prima gaat, zijn er situaties waarin het oppervlak teveel wordt beschadigd door het support. Heeft u een dual 3D-printer, dan kunt u de tweede extruder gebruiken voor het printen van support met een ander materiaal.

Support extruder

Heeft u een 3D-printer met een dubbele extruder? Dan kunt u de tweede extruder gebruiken voor het printen van de support structuren. De tweede extruder kan dan voorzien worden van een ander materiaal dan de hoofd extruder. Dat geeft de mogelijkheid om een materiaal te gebruiken dat geoptimaliseerd is om te gebruiken voor het printen van support structuren.
 

Support materialen

Het support materiaal dat het beste is, hangt af van met name het basis materiaal wat u gebruikt voor uw object. In mindere mate heeft ook de printer die u gebruikt invloed op het type support materiaal dat het beste is voor uw situatie.

In de onderstaande tabel vindt u enkele bewezen basis combinaties die in onze Bits2Atoms praktijk succesvol zijn gebleken:
 

Basis materiaal Support materiaal
Bits2Atoms PLA Bits2Atoms PVA-M, Polysupport, Polydissolve S1, Raise3D PVA
Bits2Atoms ABS Bits2Atoms HIPS
Bits2Atoms ABS-X Bits2Atoms PVA-M
Raise3D PLA Raise3D PVA


Bovenstaande tabel is niet uitputtend. Mogelijk zijn er andere combinaties die ook uitstekend werken. Het beste resultaat hebben we weten te bereiken met Bits2Atoms PVA-M en Raise3D PVA. Beiden zijn een wateroplosbaar filament die makkelijk te printen zijn en zo goed als geen sporen achter laten op het geprinte nadat ze in water zijn opgelost.

Niet wateroplosbaar filament

HIPS kan worden opgelost in limoneen. Let op, limoneen is niet geheel ongevaarlijk en dient met verstand van zaken te worden gebruikt! Polysupport is speciaal ontwikkeld om makkelijk los te laten bij het verwijderen. Het wordt niet opgelost, maar kan eenvoudig worden verwijderd. Een 3D-printer zoals de Mass Portal Pharaoh heeft twee extruders, maar beide materialen komen door 1 nozzle naar buiten. Daarmee ontstaat er een mogelijkheid dat de materialen elkaar beïnvloeden. Hoewel we bij Bits2Atoms goede resultaten hebben weten te behalen met PVA-M op de Mass Portal, is het eenvoudiger om Polysupport te gebruiken.

Tot slot. Het is natuurlijk ook mogelijk om, net zoals bij een single extruder 3D-printer, het support te printen met hetzelfde materiaal als het basismateriaal. Dit laat over het algemeen wel meer sporen op het geprinte object achter na het verwijderen van het support.

Aanbeveling

Wij van Bits2Atoms zijn het meest enthousiast over het gebruik van wateroplosbaar filament.