opc_loader

3D-printen of fabriceren

3D printen in de ruimte, sky is niet meer de limit

Ik zag een artikel voorbijkomen op 3ders.org over het gebruik van nieuwe materialen in het ruimtestation ISS (lees het hele artikel hier). Hoewel interessant, waren het niet de nieuwe materialen die mijn aandacht trokken, maar het was de afgebeelde foto waar mijn oog op viel. Op de foto is een speciaal voor de ruimte ontwikkelde 3D-printer te zien. Nog niet eens zo heel bijzonder. Wat mijn echte aandacht trok was hoe ze het ding noemen: "Manufacturing Device".

 

Van 3D-printer naar Manufacturing Device

 

Toen we in het begin van 2014 met Bits2Atoms begonnen, moesten we de halve wereld nog uitleggen wat 3D-printen was. Heel vaak bleken er misverstanden te zijn die in veel gevallen hun oorsprong hadden in de naam 3D-printen. Misverstanden die ook nog eens aangewakkerd werden door hoe de traditionele media over 3D-printen schreef. Door het woord "printen" werd de associatie vaak gemaakt met het uitprinten van een stukje tekst of foto op papier. Zeg maar auto kapot en je print even een nieuw onderdeel.

Hoewel het maken van kleine dingetjes en gadgets nog wel dicht in de buurt komt van printen, is dat met functionele onderdelen toch nog wel een heel ander verhaal. De constructie en de eigenschappen van het materiaal dat je gebruikt zijn in dat geval van grote invloed op het resultaat. Je legt dan immers niet alleen maar wat laagjes in de juiste vorm op elkaar, maar je bent een object aan het maken dat bestand moet zijn tegen de invloeden uit de praktijk. In plaats dat er ergens ver weg in een fabriek het onderdeel van de lopende band rolt, fabriceer je jouw onderdeel op jouw eigen "Manufacturing Device" thuis.

Alleen nog jammer dat in het Nederlands "Fabricage Apparaat" niet zo lekker bekt. Daar moeten we nog eens wat voor verzinnen.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.